Haber

ABD, Netanyahu’yu tartışmalı yargı düzenlemesine ‘fren koyması’ konusunda uyardı

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides, İsrail hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan tartışmalı yargı düzenlemesine karşı Başbakan Benjamin Netanyahu’yu “frenlemeye” davet etti.

“The Axe Files” podcast’inde David Axelrod’a konuşan Nides, İsrail’de Netanyahu hükümetinin yapmayı planladığı yargı düzenlemesine karşı ABD yönetiminin tutumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Nides, “Çocuklarıma söylediğimi Başbakan’a (Binyamin Netanyahu) söylüyoruz. Frene basın. Yavaşlayın, fikir birliğine varmaya çalışın, tarafları bir araya getirin” dedi. terimleri kullandı.

ABD Büyükelçisi, “Başbakana verdiğim mesaj buydu. Hem Başkan Biden hem de Bakan Blinken, demokratik değerlerin etrafında ifade edilmesini tavsiye ediyor.” dedi.

Eski Başbakan ve yeni muhalefet lideri Yair Lapid de “İsrail ABD’yi kaybediyor” dedi.

İsrail Kamu Yayın Kurumu’na (KAN) konuşan Lapid, “Ortaklığımız ortak demokratik değerlere dayanıyor ve bunlara bağlı kalmazsanız bu ortaklık sona erer.” terimleri kullandı.

Hükümet yetkilisinden ABD Büyükelçisine tepki: “Kendi işine bak”

Öte yandan Büyükelçi Nides’in açıklamalarına İsrail’deki hükümet kanadından tepki geldi.

Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nden Diaspora Bakanı Amichai Chikli, KAN’a “Amerikan Büyükelçisine ‘frene basmasını ve kendi işine bakmasını’ söylüyorum” dedi. terimleri kullandı.

Çikli, “Yargı reformu işine müdahale edesiniz diye bu ülkenin yargıcı değilsiniz. Sizinle dış politika ve güvenlik konularını görüşmekten memnuniyet duyarız, ancak demokrasimize saygı gösterin.” söz konusu.

Netanyahu hükümetinin “yargı reformu”

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdirecek ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir yasa çıkarmayı planladıklarını duyurdu.

Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Parlamento’ya devretme girişimleri, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargı sistemi arasında gerginliğe neden oldu.

Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis’ten geçen yasaları, Anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, Yargıtay’ın Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisini kaldıracağını açıkladığı yargı düzenlemesinde belirtti.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine yönelik itirazlarını yazılı olarak ileterek, korkularının “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişi haklarının korunması”nın bozulması üzerinde yoğunlaştığını belirtti.

İsrail’de onbinlerce kişinin Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine ve sağcı politikalarına karşı başta Tel Aviv olmak üzere farklı şehirlerde düzenlediği kitlesel protestolar 7 haftayı geride bıraktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu