Ekonomi

Kamu borçlarının yeniden yapılandırılması için verilen sürenin uzatılması

Yapılandırma yasası 13 Mart’ta yürürlüğe girdi. Devlete olan birçok borç yeniden yapılandırmaya girdi.

SÜRE HAZİRAN SONUNA KADAR UZATILDI

NTV’nin edindiği bilgiye göre, Başvuru süresinin Haziran ayı sonuna kadar uzatılması için çalışma yapılıyor. Böylece yapılandırmadaki başvuru süresi haziran ayı sonuna kadar uzayacak.

Yeniden yapılandırma kapsamında bugüne kadar 3 milyon 279 bin mükellef 180 milyar TL borcunu yeniden yapılandırdı.

NAKİT VEYA TAKSİTLİ ÖDEME YAPILABİLİR

Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitli olarak ödenebilir. Peşin ödemeler ve ilk taksit ödemeleri 30 Haziran’a kadar yapılmalıdır.

Başta vergi ve SGK borçları olmak üzere kamu borçlarına ödeme kolaylığı sağlayan 7440 sayılı Kanun 12 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı gün itibarıyla yürürlüğe girdi. 7440 sayılı Kanun ile 837.3 milyar lirası Maliye’ye, 361 milyar lirası Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya ve kalanı diğer kurumlara olmak üzere yaklaşık 1 trilyon 300 milyar liralık borcun yeniden yapılandırılması öngörülmüştü.

Kanun kapsamında yaklaşık 3 milyon 279 bin mükellef Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi dairelerine başvuruda bulundu. Toplam 178 milyar 300 milyon TL kamu alacağı yeniden yapılandırıldı. Vergi dairelerine borcu olan mükellef sayısı ise 14 milyon 156 bin olarak kaydedildi.

HANGİ SORUMLULUKLARI KAPSAR?

Yapılandırma yönetmeliğinde hiç yer almayan tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş ve para cezaları, idari para cezaları, tahsilat kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamına alınır.

Belediyelerin emlak vergisi, su borçları, oda ve borsalar ile birlik aidatları dahil tüm alacakları da yeniden yapılandırılabilir.

48 TAKSİTLİ BORÇLAR

Paket ile 31 Aralık 2022 öncesi borçlar 48 taksitle ödenebilecek.

Borcu 12, 18, 24, 36 ve 48 ay vadeli olarak nakit ödeme seçenekleri olacak.

Yapılandırmanın iki taksitinin mutlaka zamanında ve eksiksiz olarak ödenmesi gerekecektir.

Yapılandırmayı e-Devlet üzerinden ve ilgili kurumlara şahsen başvurarak yapmak mümkündür.

PEŞİN ÖDEMEDE FAİZLERİN YÜZDE 90’I SİLİNİYOR

Yeniden yapılandırılan borçların peşin ödenmesi halinde, anapara dışındaki katsayı tutarının yurtiçi vergi tutarının yüzde 90’ından muaf tutulacak.

İDARİ PARADAN YÜZDE 25 İNDİRİM

31 Aralık 2022 tarihinden önce işlenen ve yeniden yapılandırma tarihine kadar ihbar edilen fiillere ait idari para cezaları da yapılandırılabilecek. Yeniden yapılandırılan borcun idari para cezası olması durumunda asıl alacak üzerinden yüzde 25 oranında indirim sağlanacak.

YÖNETİCİ TAKİP DURDURULACAK

Yapılandırmadan yararlanmak için açılan davalardan vazgeçilecektir. Yapılandırma yapanlar hakkında icra takibi durdurulacaktır.

KAYNAK: NTV

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu