SAHİM-SEN: Ünvan Değiştirme Sınavı Derhal İptal Edilmelidir!
Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Hasret Akarken, basın açıklaması yaparak unvan değişikliği için sınava girmeye gerek olmadığını, her yönden devre dışı bırakılan bu sınavın iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Akarken, “Lisans ve önlisans mezunları için sınavsız adil bir sistem kurulmalıdır. Yıllar içinde birikimin önüne geçilecektir ve herkese emeğinin karşılığını veren unvanlar verilmelidir.
Sağlık Bakanlığı tarafından 20 Mayıs’ta Yükselme ve Unvan Değiştirme Sınavı’nın yapıldığını belirten SAHİM-SEN, sınavda birçok soruda sistemsel, maddi ve tesadüfi hatalar tespit edildiğini belirtti. Genel Lider Hasret Akarken, bu yanılgıların hak kayıplarını da beraberinde getirdiğine işaret ederek, “Üç yılda bir yapılan Yükselme ve Unvan Değiştirme Sınavı Sağlık Bakanlığı tarafından her defasında başka bir üniversitede yapılmakta ve Bilinmeyen standartlarla. Bu belirsizlikleri ve değişimleri özetlemek adına 2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav yapılmış ve dörtlü cevap tercih edilmiştir. 15 ortak alan sorusu ve 35 branş sorusu ile adayların mesleki unvan bilgilerinin sağlıklı ölçülemeyeceği bir yöntem tercih edilmiştir. Açılan kontenjan sayısı ise çok düşük seviyelerde belirlendi. 2020 yılında Anadolu Üniversitesi’ne sınava girme görevi verildi ve 50 branş sorusu çıkardı, bu kez kontenjan sayısı bir ölçü artırıldı. Ancak birçok ildeki yüksek puanlara ve boş kontenjanlara rağmen ek yerleştirme süreci de sınırlı bir şekilde sınırlandırıldı.
Boşa Giden Çabalar
Akarken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her dönem başka bir üniversitede bilinmeyen ve standart dışı sınavlar yapılıyor, başka mağduriyetlere yol açıyordu. Birden fazla branşta yüksek lisans yapmış çalışanlar için baştan sona ölçüsüz olarak hazırlanan bu sınavda Ankara Üniversitesi herhangi bir kaynak paylaşımında bulunmadı. Bu alanda tek kaynak olan temel kitapların dışında üniversitenin kendi notlarından sorular hazırlayarak Ankara Üniversitesi’nden mezun olmamış ve şu anda bu unvana sahip olanların da soru sorması mümkündür. Sağlık Bakanlığı onaylı diplomalı birden fazla unvanda verilen emekler, bu alanda çalışmayan adaylar hariç, alanda işi olmayanların bile merak ettiği tecrübe soruları sorarak bu branşı yapabilmek için boşa çıkmıştır. kendi üniversitesinden mezun olanlara açık bir orta avantaj sağlamak anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. ”
Ünvan Değişikliği İçin Sınava Gerek Yok
Bu sınav için Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği kriterlerin bir yönteme dayalı olması gerektiğini vurgulayan SAHİM-SEN Lideri Akarken, “Bir dönem 35, diğer 50 dal soru sorulmaması gerekiyor. 4 seçenekli bir dönem ve 5 seçenekli bir dönem test edilmemelidir. Unvan Değişikliği için aslında rastgele bir sınava girmek gerekli değildir. Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve İklim Bakanlığı vb. birçok kurum unvan değişikliğini sınavsız yaparken, çok emek harcayarak okul okuyan sağlık kurumu çalışanlarının da 24 saat prosedürüne göre çalışırken mağdur olmaması gerekiyor. bela, gündüz, gece, bayram, bayram veya afet ayrımı. Seçim yapılması gerekiyorsa unvan değişikliği yapmak isteyen adayların seçiminde belirlenecek kontenjanda mezuniyet yılı veya hizmet puanı esas alınabilir. Her yıl atama yapılarak eleme değil seçme için adil bir sistem oluşturulabilir. Görevde yükselme sınavına gelince, bu sınava girenler birden fazla yardımcı hizmet sınıfındadır. Cumhur İttifakı’nın seçim meydanlarında yer aldığı MHP, yıllardır yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılacağını söyledi. Ama bir seçim dönemi bittiğinde bile analiz bulunamadı.” sözünü kullandı.
Sınav İptali Gerekli
SAHİM-SEN’e sınavla ilgili gelen şikayetlerle ilgili olarak Akarken, şu bilgileri verdi: “Sınav başvuru ücretinin 500 TL olması, aldığımız şikayetlerin ortasında yer alıyor. Bir diğer şikayet ise sınava giren Ankara Üniversitesi’nin her adaya kolayca ulaşabileceği bir kaynak sağlamaması ve tüm adayların kendi kaynaklarından hazırladıkları sorularla (Anayasa’nın Eşitlik İlkesini ihlal ederek) mezunlarına avantaj sağlamasıdır. . Soruları hazırlarken dikkatsiz ve özensiz olunması, sınav sorularının sahada çalışanlar için bile zor olan saha tecrübesi ve teknik bilgi ile hazırlanmış olması aldığımız şikayetlerin başında geliyor. Her soru hazırlanırken sistematik hatalar, tartışmalı konuların seçimi, seçeneklerin prestiji, adayları kararsızlığa ve tutarsızlığa sürükleyerek cevabın netliğini azaltacak (ayırt edici değil) yanıltıcı seçenek sunumu şikâyetlerin ortasındadır. . Ne yazık ki, bu testte birçok tesadüfi kusur var. Yanlış numune seçimi başka bir şikayet kaynağıdır. Gerçeğe tek bir cevabı olmayan sorular da vardır. Sonuç olarak her yönden devre dışı bırakılan bu testin iptal edilmesi büyük değer taşımaktadır. SAHİM-SEN olarak talebimiz; Tüm kamu kurumları arasında en zor koşullarda çalışan ve kendini geliştirmeye çalışan sağlık çalışanlarına da diğer kamu kurumlarına tanınan eşit haklar sağlanmalıdır. Sağlık çalışanları dışlanmamalıdır. Özellikle yüksek lisans derecesi ile bu unvanları alan kamu çalışanları hak ettikleri unvana doğrudan atanmalıdır. Lisans ve önlisans mezunları için sınavsız adil bir sistem oluşturularak yılların birikiminin önüne geçilmeli ve herkese emeğinin karşılığı unvanlar verilmelidir. Rastgele seçim ve yetiştirme kuralları olmaksızın atanan genel müdür yardımcıları, daire başkanları, il müdürleri, liderler, uzmanlar, hastane müdürleri başta olmak üzere genel müdürlere sesleniyoruz: Karar vermeden karar verecek konuma geldiniz. rastgele seçilir veya mülakata alınır. 7/24 tarlada çalışan, her türlü afete karşı gece gündüz vardiyalı çalışanlar Bakanlığımızda sizler kadar değerli değil mi? Bu sınava girenler ne sözleşme imzalayıp memur oluyorlar ne de sözleşmeli yöneticiler gibi ücret alıyorlar. Tek istedikleri alın teriyle kazandıkları unvanların, diğer kurumlarda olduğu gibi bitirdikleri okulları zorlaştırmadan hak sahiplerine teslim edilmesi” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
habersarkoy.com.tr