Haber

Uzmanlar İnsan Vücuduna En Zararlı 7 İçeceği Açıkladı

Beslenme uzmanları hazır içeceklerdeki katkı maddeleri ve şekere dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.

Uzmanlara göre sağlıklı bir yaşam sürmek için uzak durulması gereken 7 içecek şöyle:

Kaynak:https://www.indyturk.com/node/671521/…

Diyetisyen Kylie Ivanir, egzersiz öncesi tüketilen içeceklerin içerdiği yüksek kafein ve uyarıcıların yüksek tansiyon, gerginlik ve uyku sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Enerji içeceklerinin sık görülen yan etkileri arasında baş ağrısı ve mide bulantısının da yer aldığını belirten Ivanir, bu ürünlerin bağırsak ve beyin sağlığını bozan yapay tatlandırıcılar içerdiğini söyledi.

Ivanir’e göre kahve veya matcha çayı, antrenman öncesi enerji içeceği yerine iyi bir seçim olabilir.

Diyetisyen Ivanir’e göre kokteyllerde bulunan alkol ve fruktoz şurupları karaciğer için iyi bir seçim olmayabilir:

Bunun sonucunda karaciğerin detoks yapamadığını belirten Ivanir, fruktozun yağ olarak depolandığını da belirtti.

Bu daha sonra karaciğer yağlanmasına ve kanda trigliseritin (yağ düzeylerinin) artmasına neden olabilir.

Uzmanlar gazlı içeceklerin içerdikleri ilave şekerler nedeniyle fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Beslenme uzmanı Amy Gorin bu içecekler yerine maden suyu içilmesini öneriyor.

Gorin, ‘Mesela günlük 2 bin kalorilik diyet yapan biri için bu limit en fazla 200 kaloridir. Bu da 12 çay kaşığı şekere denk geliyor” dedi.

Hawaii Üniversitesi’nden beslenme profesörü Jinan Banna da fabrikada üretilen buzlu çayların yüksek miktarda şeker içerdiğinin altını çizdi.

Şekerle tatlandırılmış içecekler ve tip 2 diyabet üzerine 2010 yılında yapılan bir araştırmaya değinen Banna, ‘Buzlu çay gibi şekerli içeceklerin aşırı tüketiminin metabolik sendromun ve tip 2 diyabetin ilerlemesiyle ilişkili olduğu ortaya çıktı.’

Uzmanlar, katkı maddesi içeren meyve sularının etiketindeki anahtar kelimenin “kokteyl” olduğuna dikkat çekti. Gorin, “Kokteyl kelimesi, meyve suyuna şeker eklendiğini ifade ediyor” dedi ve ekledi:

Ivanir, aspartam ve sukraloz gibi yapay şekerlerin mikrobiyomu bozarak bağırsak sağlığına zarar verdiğini kanıtlayan çalışmalar bulunduğunu söyledi. Ivanir, “Bağırsakların bağışıklık sistemi, hormonlar, serotonin üretimi ve besin emilimi gibi vücudumuzun birçok sisteminde önemli bir rol oynadığını” söyledi.

Ivanir, Frappuccino ve diğer tatlı kahve içeceklerinin “tatlı yağlardan” oluştuğunu söyledi:

Bu tatlı yağların kontrolü ele geçirerek daha fazlasını istememize neden olduğunu belirtti.

Öte yandan bazı işletmelerde satılan buzlu latte gibi seçeneklerin bir kutu koladan daha fazla şeker içerebileceği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu